Историјат

 

“Школа са традицијом – школа за будућност”

 

Основна школа “Ђура Јакшић“ налази се у Општини Раковица у Београду. Основана је 1932.године декретом Министарства просвете ОН бр. 80510. Почела је с радом у једном од првих насеља Раковице, у Коштуњаку. Била се смештена у приватној згради Душана Илића, имала је једну учионицу и једног учитеља, Стојана Несторовића, који је био уједно и први управитељ школе.

Од 1957.године наша школа почиње да ради као осмогодишња. Све до тада рад у њој је био отежан јер се одвијао у три различите зграде. Године 1958. школа се сели у нову, модерну и светлу зграду, на данашњем месту, у улици Канарево брдо бр. 2. Од тада наша Школа почиње своје светло раздобље. Имала је свој врт, саднице, летњу учионицу, а од 1962. године и фискултурну салу, простор за дневни боравак и још једно крило зграде. Много ученика ишло је у дневни боравак. Било је доста сусрета са другим школама са много турнира и путовања по нашој земљи и бившим републикама. Основна школа „Ђура Јакшић“ била је центар свих дешавања како образовних, тако и културних и спортских. Наредних година насеље се шири и отварају се две нове школе у нашој непосредној близини: “Франце Прешерн” (1969)  и “Иво Андрић” (1976), у које одлази део наставног кадра. У том периоду, у нашој школи преко 1500 ђака похађало је наставу у три смене. Из ове школе потекао је велики број познатих стручњака, врсних стваралаца и уметника.

Данас школа наставља са традицијом добрих резултата, подизања квалитета наставе, добре сарадње са ученицима, родитељима, наставницима, представницима локалне заједнице и представницима релевантних институција пратећи савремене токове развоја друштва у целини.